Flipje

In Oosterhout stond een jamfabriek. Een oude mevrouw, bezocht door een collega, had er vroeger gewerkt. Ze had er goede herinneringen aan, vertelde de collega tijdens de online dagstart. Het verhaal dwaalde al snel af naar Flipje, en vervolgens naar spugen in jam en plassen in potten augurken, wat in de fabrieken schijnt te gebeuren. Het duurde even voor we weer terug naar de inhoud konden.


Mijn grootouders woonden in de Betuwe, niet ver van Tiel. Flipje was mijn mentor. Oma spaarde alle boekjes. Ze weekte etiketten van de Betuwe Jam potten, knipte de zegeltjes uit en als ze er genoeg had, kreeg ze een nieuw verhaal. Flipje, een mannetje met blonde haartjes, blozende wangen en een koksmuts op, heeft een rood frambozenlijfje en armpjes gemaakt van bessen. Hij beleefde grootse avonturen en aan het eind van het verhaal maakte hij altijd nog even heel casual reclame voor jam of appelsap of limonade, van de Betuwe natuurlijk.


Bij mijn opa en oma luisterden we ook naar de ingesproken verhalen over Piggelmee. Piggelmee was de mascotte van Van Nelle koffie, en woonde met zijn kaboutervrouwtje in een omgekeerde Keulse pot – wij wisten allemaal wat dat was. Jos Brink had de plaatjes heel netjes ingesproken. Piggelmee en het Toovervischje is nog steeds online terug te luisteren. Het heeft een ijzersterke moraal, die er op neer komt dat je wel van alles mag willen in het leven, maar dat Van Nelle de beste koffie is die er is. Van Nelle bestaat geloof ik niet meer.


Een vrouw, ook in Oosterhout, vond in de steek gelaten ganzeneieren op straat. Ze nam ze mee naar huis en heeft ze uitgebroed. Nu heeft ze drie ganzenkinderen die haar als haar moeder beschouwen en haar overal volgen. Ze zijn al behoorlijk groot en zullen binnenkort wel uitvliegen.
Ik moet denken aan botersnoepjes, Verkadebiscuitjes, kaarsjes in de kerstboom, pontjes over de Maas, een tuin vol rozen en een valse piano. Aan mooie tijden, toen er nog niet in de jam werd gespuugd.


4 juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s